Den som uppgraderat det senaste året har märkt att HDMI (High Definition Multimedia Interface) numera är en vanligt förekommande anslutningstyp i datorvärlden. Gränssnittet, vars främsta marknad är tv-apparater och multimediaenheter, har fördelen att ljudet skickas via samma kabel som bilden och dessutom är kompatibel med den äldre standarden DVI (Digital Video Interface).

Nu rapporterar In-stat att HDMI ökar kraftigt i popularitet. Enligt rapporten har marknadspenetreringen fördubblats från 6,1 procent i 2007 till 12,3 procent i 2008. Samtidigt ökar gränssnittet med 76 procent i portabla enheter.

Undersökningen avslöjar också att ökningen av HDMI står i proportion till minskad användning av DVI, främst i tv-apparater och annan hemelektronik. In-stat förutspår att DVI kommer att minska med 8,1 procent årligen fram till år 2013 för att sedan fasas ut från marknaden.

Rapporten avslutar med att konstatera att användningen av HDMI kommer att öka ytterligare när mindre kontaktdon som Mini HDMI och Micro HDMI börjar användas i portabla enheter som mobiltelefoner och mediaspelare.

Källa: In-stat.