Larrabee kallas en kommande grafikprocessor från Intel som baseras på krympta och optimerade Pentium P54C-kärnor. Fokus ligger på GPGPU-tillämpningar och det har till med talats om raytracing i realtid.

Nu framkommer det att Larrabee försenas och inte dyker upp i grafikkort, åtminstone inte till en början. Nick Knupffer på Intel meddelar att grafikprocessorn istället kommer användas i plattformar för mjukvaruutveckling.

Larrabee silicon and software development are behind where we hoped to be at this point in the project. As a result, our first Larrabee product will not be launched as a standalone discrete graphics product. Rather, it will be used as a software development platform for internal and external use.

Detta är inte första gången Larrabee försenas. Den ursprungliga planen var att lansera grafikprocessorn under 2008. Lanseringen sköts sedan upp till "någon gång 2010", en tidsplan som numera endast gäller för utvecklingsplattformen. Det är därmed oklart om Larrabee överhuvudtaget dyker upp som grafikkort i sin nuvarande form.

Larrabees öde är dock goda nyheter för AMD och Nvidia som kan behålla grafikkortsmarknaden för sig själva – åtminstone för ett tag till.

Källa: Cnet.