Ett litet format och förhållandevis låga priser är netbook-datorernas framgångsrecept. Att använda gratis operativsystem som Linux-baserade distributioner hjälper till att pressa priserna ytterligare, ett välkommet inslag i en datorbransch som plågas av lövtunna marginaler.

När försäljningssuccén var ett faktum reagerade Microsoft på det begynnande hotet från Linux genom att lansera kraftigt nedbantade men billigare versioner av Windows. En lyckad strategi enligt mjukvarujätten, som hävdar att hela 93 procent av netbook-datorerna innehåller Windows.

Analysfirman ABI Research visar upp andra siffror. Enligt talesmannen Jeff Orr levereras Linux med 32 procent av netbook-datorerna. Detta inkluderar dock inte system där användaren själv bytt operativsystem eller använder flera samtidigt (dual-boot).

Jeff Orr tror inte heller att Linux är på tillbakagång. Han hävdar att ARM-baserade datorer kommer att bli allt vanligare samtidigt som priskänsliga utvecklingsländer väntas stå för huvuddelen av försäljningen. Detta gör Microsofts utgångsläge betydligt mindre slagkraftigt eftersom mjukvarujätten inte har samma dominanta position med Windows CE.

Orr går till och med så långt att han förutspår att Linux kommer att ha en större andel än Windows på netbookmarknaden år 2013.

ABI Research räknar med att 35 miljoner netbook-datorer säljs under 2009, fyra miljoner mindre än en ursprungliga analysen som publicerades i januari. Allra flest datorer säljs i östra Asien, inklusive Japan, Australien och Nya Zeeland.

Källa: Computerworld.