Folding@Home

Folding@Home kallas ett forskningsprojekt vid Stanford University i USA som syftar till att använda överbliven beräkningskraft för att beräkna hur proteiner viker sig, och därigenom komma närmare botemedel mot allvarliga sjukdomar som cancer och Alzheimer.

Genom att donera datorkraft skapar deltagarna en av världens största distribuerade superdatorer, med beräkningskapacitet som vida överstiger vad en enda rejält tilltagen dator kan åstadkomma. Eftersom det handlar om överbliven datorkraft är det dessutom en synnerligen energieffektiv metod.

Hittills har forskarna publicerat över 60 vetenskapliga artiklar med nya upptäckter. Dessa syns till i ansedda tidsskrifter som American Medical Journal, Journal of Chemical Physics, Journal of Computational Chemistry och Journal of Molecular Biology.

SweClockers foldinglag

För att locka deltagare har projektet även ett inbyggt tävlingsmoment. SweClockers medlemmar arbetar tillsammans för att vika så många proteiner som möjligt, och därmed plocka poäng och klättra på den globala topplistan.

Lagarbetet ger dessutom resultat. SweClockers foldinglag tävlar mot den yttersta eliten och är just nu rankat som det 24:e bästa laget i världen – men det finns större mål som vid horisonten. Nu är siktet inställt på att nå topp-20, men för det behövs fler medlemmar.

Hjälp till!

Alla som har en dator, oavsett hur kraftfull den är, kan vara med och hjälpa till i kampen mot sjukdomarna. Det enda som behövs är ett litet program som utnyttjar den överblivna datorkraften när datorn inte används till annat.

Folding@Home fungerar till de flesta vanliga operativsystem och kan dessutom använda grafikkortet till att vika proteiner. Till och med spelkonsolen Playstation 3 har en egen klient.

Instruktioner

  1. Ladda ned den officiella Folding-klienten.

  2. Installera och starta programmet

  3. Välj ett användarnamn

  4. Ange lagnummer (team number) 37451 för att gå med i SweClockers lag

  5. Njut av vetskapen om att din insats kan göra skillnad!

Som ytterligare en liten morot kommer SweClockers att lotta ut små fina priser till deltagarna. Mer om detta och mycket annat syns inom kort i den officiella forumdelen.