Googles operativsystem Chrome OS skiljer sig ordentligt från traditionella operativsystem. Borta är allt pillande med program och filer. Istället sker det mesta via webben, vilket gör operativsystemet till en slags avancerad webbläsare. Googles tanke är att förenkla för användaren och låta tjänsteleverantörer stå för innehållet.

Eftersom Chrome OS är såpass speciellt ställer Google strikta krav på vilken typ av hårdvara som ska användas för färdigbyggda system. Sedan tidigare har det varit känt att SSD-lagring är ett krav, och nu presenterar en brittisk nyhetssajt de resterande specifikationerna för en Chrome OS-redo netbook.

Googles operativsystem designas för 64 GB SSD-lagring och plattformen Nvidia Tegra med ARM-processor. Datorn ska även ha en högupplöst skärm på 10,1" som klarar av multitouch samt 2 GB RAM. Andra krav är bland annat trådlöst nätverk, 3G-modem, kortläsare och webbkamera.

Chrome OS beräknas färdigställas mot slutet av 2010. Troligen presenteras flera netbook-varianter från olika tillverkare under hösten lagom till lanseringsdagen.

Källa: IBTimes.