Det har länge varit känt att Nvidias svar på Radeon 5000-serien är Fermi. Den mytomspunna grafikprocessorn är enligt de officiella specifikationerna ett monster som får den tidigare Geforce GTX 200-serien att blekna i jämförelse.

Problemet är att grafikkortet inte går att köpa ännu. Lanseringen, som först var planerad till i slutet av 2009, har blivit uppskjuten flera gånger. De senaste uppgifterna talar istället om en introduktion i det första kvartalet 2010, troligtvis i mars eller april.

Trots förseningarna pekar mycket på att Fermi ändå är en produkt att se fram emot. Enligt preliminära prestandatester som partnertillverkare tagit del av har konsumentversionen av Fermi inga problem att tävla mot Radeon HD 5000-serien. Även om prestandan kan vara säkrad återstår ändå viktiga variabler som priset och om Nvidia verkligen lyckas leverera Fermi i tid.

Det som komplicerar det hela en smula är att det råder stor brist på Nvidias äldre grafikkort. Geforce GTX 200-serien har i princip fasats ut från sortimenten trots att det återstår åtminstone ett par månader innan Fermi är verklighet. Det kan gräva ett ordentligt hål i företagets annars så välfyllda kassakista. Nvidia satsar allt på att Fermi ska bli framgångsrik, och lyckas de inte kan företaget vara illa ute.