Vilken webbläsare som används är väldigt personligt och beror mycket på användarens surfvanor och vilket datorsystem som används. En trend de senaste åren har dock varit att allt fler överger Microsofts Internet Explorer till förmån för andra webbläsare, till exempel Firefox, Opera eller Chrome.

Det amerikanska företaget Net Applications presenterar nu webbläsarstatistik för december och månaden visar sig vara mer händelserik än de flesta. Något så ovanligt som en ny deltagare på bronsplatsen kan nämligen skådas.

Föga förvånande är det Googles webbläsare Chrome som lyckades peta ned Apples Safari från tredjeplatsen. Enligt Net Applications använder numera 4,63 procent av användarna Chrome, en rekordstor ökning på 0,7 procentenheter jämfört med föregående månad.

Framgången förklaras till stor del med att betaversioner av webbläsaren lanserades för Apples OS X och Linux under december månad, något som öppnar upp för fler potentionella användare. Google har även lanserat flera mindre uppdateringar och en hög nya funktioner vilket säkert lockat många att prova på.

Trots att Safari tappade tredjeplatsen gick det ändå framåt i december, efter en ökning med 0,1 procentenhet är marknadsandelen nu 4,46 procent. Sämre gick det för giganterna Mozilla Firefox och Microsoft Internet Explorer som båda tappade mark och landade på 24,6 respektive 62,7 procent av den totala marknaden.

Bland SweClockers läsare ligger som bekant Mozillas Firefox i topp med en betryggande marginal. På andra plats hamnar Microsofts Internet Explorer med Chrome, Safari och Opera följandes efter.

Källa: Computerworld.