Vilket operativsytem som ska användas är föremål för konstant debatt, både bland SweClockers medlemmar och på andra samlingsplatser över hela världen. Som bekant är den stora bjässen på marknaden Microsoft med Windows-familjen av operativsystem vilka tillsammans har över 90 procent av marknaden med Apples OS X, Linux och övriga långt bakom.

Under flera perioder 2009 minskade dock Microsofts dominans bland internetanslutna enheter, en trend som höll i sig även i årets sista månad. Marknadsandelen för anslutna Windows-datorer stannade i december på 92,2 procent vilket innebär en nedgång på 0,3 procent jämfört med föregående månad. De störta tappen stod Windows XP och Vista för med ett fall på sammanlagt 2 procent, något som till viss del motverkades av att Windows 7 klättrade 1,7 procentenheter till en total marknadsandel på 5,3 procent.

Förvånande nog är det dock inte Apples OS X eller Linux för stationära datorer som plockar upp de av Microsoft förlorade marknadsandelarna. Istället är det mobila enheter med till exempel Android och iPhone OS som är på frammarsch, en trend som har potential att fortsätta även under 2010.

Källa: Computerworld, Net Applications.