I mars 2009 styckade AMD ut kretstillverkningen till ett nytt bolag. Det innebär att AMD numera endast utvecklar kretsar medan fabrikerna handhas av det separata bolaget Globalfoundries med AMD som minoritetsägare.

Siffror från IC Insight visar att AMD i ett nafs hoppar upp som världens näst största halvledarföretag utan egna fabriker, åtminstone sett till intäkter. Det är endast Qualcomm som är större, ett bolag som utvecklar kretsar för mobiltelefoner och nätverksutrustning.

Finanskrisens dyningar syns även i halvledarbranschen. Bland de tio största bolagen var det endast Qualcomm och Mediatek som lyckades öka intäkterna under 2009. Sämre gick det för välkända Marvell, Nvidia och LSI som minskade med 12, 14 respektive 19 procent på årsbasis.

Branschtidningen EETimes förutspår dock att fabrikslösa kretsföretag blir allt vanligare. För tio år sedan stod bolag likt AMD för sju procent av halvledarförsäljningen. Siffran växte till 23 procent 2009 och 2014 kan denna typ av företag inneha så mycket som 27 procent av marknaden.

Anledningen till ökningen uppges vara att det blir allt dyrare att bygga egna halvledarfabriker.