I september förra året lanserades de första modellerna i Radeon HD 5800-serien, vilket markerade början på en ny generation grafikkort med stöd för DirectX 11. Nu är det dags för den prestandaorienterade 5800-serien att få ytterligare en familjemedlem.

Det kommande grafikkortet heter Radeon HD 5830 och väntas vara en nedbantad version av HD 5850. Vad detta innebär i praktiken är ännu inte helt klarlagt, men troligtvis handlar det om färre streamprocessorer eller lägre klockfrekvenser (eller båda delarna).

Ursprungligen var det tänkt att modellen skulle lanseras i mitten av februari. Efter att det stod klart att AMD inte skulle lyckas med tidsplanen sköts grafikkortet upp på obestämd tid, men nu står det klart att modellen är aktuell på nytt.

Enligt SweClockers källor skickas de första exemplaren ut till hårdvarusajter redan denna vecka. Lanseringen sker "inom ett par veckor", vilket troligtvis innebär framåt månadsskiftet eller i början av mars. Den som planerar att uppgradera till Radeon HD 5800 och är på jakt efter ett billigare alternativ gör således bäst i att vänta ett tag till.