Ett nytt datacenter håller på att byggas av HP och sägs bli det mest miljövänliga i världen. Byggnaden har åtta gigantiska fläktar som suger in luft från utsidan och kyler anläggningen. Luften passerar filter som tar bort damm och andra potentiellt skadliga partiklar för att därefter cirkulera i ett utrymme under serverrummen. En stadig ström luft blåser mot servrarna underifrån för att sedan försvinna ut i omgivningen igen eller återanvändas inne i byggnaden.

Temperaturen i Billingham (England) där datacentret byggs går bara över 24 grader under 20 timmar per år, vilket gör att vanlig kylning måste finnas som nödlösning. Skulle det vara allt för varmt någon sommar kan luckor fällas ner för att få ett slutet luftsystem.

Stora behållare fyllda med regnvatten sprutar ut en fin dimma av vattnet ifall luften skulle vara för torr på till exempel vintern. Satsningen på ett grönt datacenter verkar lönsamt då HP räknar med att ha tjänat in den extra byggnadskostnaden på ett par år, tack vare den sänkta elkostnaden.

En annan miljömedveten detalj med datacentret är att alla servrar är målade med en ljus färg, något som HP uppskattar ska sänka kostnaderna för ljus med 40 %. Skulle elektriciteten försvinna har datacentret tio-tusentals batterier samt tio diesel-generatorer som kan hålla servrarna vid liv i upp till fyra dagar.

Säkerheten på datacentret är sträng, höga taggtrådstängsel omgärdar byggnaden och åtkomst regleras via biometriska uppgifter och speciella åtkomstkort. För att komma åt servrarna behövs det nycklar och ytterligare ett kort med rättigheter inprogrammerat, systemet hindrar även två personer att gå in samtidigt. Från utsidan finns det inga kännetecken på att byggnaden skulle innehålla känslig data från tusentals företag.

Källa: PC World.