Virus- och antivirusmakare tar ständigt till nya knep för hålla jämna steg med utvecklingen på mjukvarufronten. Kaspersky Lab hoppas ta ledningen i ligan med en ny säkerhetsmodul som beskrivs i patent 7,657,941, nämligen ett hårdvarubaserat antivirus som kopplas in mellan datorn och lagringsenheten.

An anti-virus (AV) system based on a hardware-implemented AV module for curing infected computer systems and a method for updating AV databases for effective curing of the computer system. The hardware-based AV system is located between a PC and a disk device. [...] The AV system has its own CPU and memory and can be used in combination with AV application.

Enligt patentansökan handlar det om ett inbyggt system med egen CPU och minne som är helt oberoende från värddatorn. Antivirusmodulen har dock ingen egen nätverksuppkoppling utan måste kommunicera med ett program på datorn för att ta emot uppdateringar.

Syftet med lösningen är att föregå rootkits som startar upp innan operativsystemet och att använda heuristik för att upptäcka skadliga program som annars har möjlighet att maskera sig. Kaspersky har dock ännu inte presenterat någon färdig produkt som baseras på patentet och det återstår att se om lösningen är gångbar i praktiken.