Säkerhetsfirman Netwitness rapporterar att trojanen Zeus hittats på tiotusentals datorer vid en rutinundersökning av företagsnätverk. Det skadliga programmet har funnits ute i flera år och används för att stjäla användaruppgifter från allt ifrån Facebook till bankkonton.

Trojanen Zeus säljs som en del av en hel utvecklingsplattform till kriminella organisationer. Köparen har möjlighet att bygga om funktionaliteten, uppgradera mjukvaran och skapa nya varianter för att försvåra för antivirusprogram. Det sägs till och med att utvecklarna bakom spionprogrammet erbjuder dygnet-runt-support och även en "pengarna tillbaka"-garanti om trojanen stoppas av antivirus.

Netwitness upptäckt avslöjar ett trojanen är en del på av ett botnät som uppgår till cirka 75 000 datorer på över 2 500 olika företag och organisationer, som alla blivit specifikt utvalda för attacken. Bland utsatta företag nämns även jättar som Paramount Pictures.

Personerna bakom attackerna sägs ha kommit över 75 GB företagsdata, 2 000 SSL-certifikat och 68 000 inloggningsuppgifter till bland annat bankkonton. Dessutom har även personlig data från de infektera datorerna hamnat i de kriminellas händer.