Jättemässan Cebit 2010 har rullat igång med besked i den tyska staden Hannover. Bland de första att lansera nya produkter är grafikkortsjätten Nvidia som lyfter på skynket för nästa generations Ion-plattform.

Första versionen av Ion kombinerade som bekant en Intel Atom-processor med en styr- och grafikkrets från Nvidia, något som visade sig vara ett vinnande koncept. Tack vare det kraftfullare grafikkortet klarar plattformen av många uppgifter där integrerad Intel-grafik står sig slätt, bland annat videoavkodning och lättare spelande.

Med nästa generations Ion satsar Nvidia på en annorlunda lösning. Istället för att lansera en ny styrkrets med integrerad grafik har företaget valt att satsa på en diskret grafikkrets med kodnamnet GT218. Kretsen är tillverkad i 40 nanometer och har 8 eller 16 shaderprocessorer beroende på version. TDP-värdena anges till 6 W för den mindre, netbook-anpassade, versionen samt 13 W för den kraftfullare varianten.

Nya Ion är tänkt att användas tillsammans med Intels Atom-processorer i N eller D-serien och styrkretsen NM10. Plattformen utnyttjar Nvidias Optimus-teknik för att automatiskt växla mellan systemets grafikkort vid behov. Tanken är att processorns integrerade krets ska användas normalt och att det kraftfullare Nvidia-kortet endast ska aktiveras vid spelande, filmtittande eller andra krävande aktiviteter.

Plattformen är officiellt certifierad för Windows 7 och klarar av videouppspelning i 1080p. Grafikkortet kan använda upp till 512 MB delat minne och erbjuder anslutningar i form av VGA, DVI, HDMI och Displayport. Enligt Nvidia orkar kretsen dessutom med flera moderna spel, bland annat kommande Starcraft 2.

Enligt uppgift ska över 30 produkter med nästa generations Ion nå marknaden lagom till sommaren 2010. Flera tillverkare har redan visat upp både stationära modeller och netbooks med plattformen under huven, bland annat jättarna Acer och Asus.