Tidigt på lördagsmorgonen lanserade Apple den nya tabletdatorn Ipad i USA. Intresset var som väntat stort och utanför flaggskeppsbutiken på 5th Avenue i New York City ringlade köerna långa. De allra mest hängivna Apple-fantasterna började väntan redan på torsdagskvällen.

När SweClockers äntrade kön vid sextiden på lördagsmorgonen var redan ett hundratal personer på plats. Folkhopen växte med timmarna samtidigt som en allt större samling journalister och åskådare nyfiket tittade på spektaklet.

Klockan 09:00 öppnades glasdörrarna och drygt 500 personer strömmande in i den underjordiska butiken där ett hundratal säljare stod redo att servera rykande färska Ipads på löpande band, under ljudet av applåder och glada tillrop.

Att det skulle råda brist på Ipads vid lanseringen visade sig inte stämma. Apple hade välfyllda lager i samtliga butiker vi besökte och även när vi senare återvände under kvällen var det inga problem att promenera in och köpa ett exemplar.

Efter en lång dags resande kors och tvärs över Manhattan var det äntligen dags att sätta sig ned med en färsk kanna kaffe och få ett första intryck av den nya surfplattan.

Apple är känt för att lägga mycket energi på design och utformning, och Ipad är inget undantag. I klassiskt Apple-anda möts vi av ett gediget aluminiumskal med glaspanel som täcker den LED-belysta och knivskarpa IPS-skärmen.

Ipad innehåller precis som kusinen Iphone operativsystemet Iphone OS. Tillsammans med den egenutvecklade ARM-processorn är enheten kvick i svängarna. Det omtyckta grafiska gränssnittet delas av de båda enheterna och Ipad är mycket lik Iphone att använda.

Samtidigt ärver surfplattan många av de nackdelar som Iphone dras med. Bland annat är det inte möjligt att köra flera program samtidigt, och Wifi-versionen, som nu släppts, går dessutom inte att paras ihop med en telefon för att komma åt internet via 3G – ytterligare en onödig begränsning.

Det är svårt att avgöra de faktiska användningsområdena för Ipad. Produkten hamnar i samma prisklass som en netbook men dras med allt för många begränsningar för att helt ersätta en traditionell laptop. Kanske dyker fördelarna upp i takt med att nya program släpps på App Store, men i dagsläget hamnar Apples senaste dator i kategorin "kul pryl".

Fotnot: Apple har ännu inte tillkännagivit något europeiskt lanseringsdatum för Ipad. I USA börjar priserna på 499 USD (Wifi, 16 GB), motsvarande cirka 4 500 kronor inklusive moms.