Spekulationerna om storleken på Nvidias senaste grafikkrets GF104 har varit många. Företaget hindrade effektivt utforskningar genom att montera en massiv värmespridare över kretsen, något som tillverkaren Yeston nu "åtgärdat".

Med hjälp av en massiv fräs och en gnutta precisionsarbete har företaget avlägsnat värmespridaren från ett Geforce GTX 460. Med grafikkretsen GF104 i det fria konstateras att kretsen har en yta på 366 mm2, större än AMD Cypress (334 mm2) som bland annat används till den snabbare Radeon HD 5870.

Att GF104 till ytan är större än konkurrenten AMD:s lösning betyder att färre kretsar kan tillverkas på samma kiselplatta, något som med stor sannolikhet innebär högre kostnader. Dessutom har AMD haft mer tid på sig att förfina tekniken vilket gör att Radeon-makaren troligen kasserar betydligt färre kretsar jämfört med Nvidia.

Nvidias GF104 används för tillfället endast till grafikkortet Geforce GTX 460. Kretsen har 384 CUDA-kärnor varav 336 är aktiverade och klarar av klockfrekvenser uppåt 800 MHz utan några större problem. Enligt ihärdiga rykten planerar Nvidia en ny modell med samtliga CUDA-kärnor upplåsta, eventuellt med namnet Geforce GTX 475.

Källa: Yeston genom Expreview.com.