Med bara veckor kvar till lanseringen av de första modellerna i Radeon HD 6000-serien surrar det för fullt om vad AMD egentligen har för planer med de nya grafikkorten. Handlar det enbart om en optimerad krets, eller finns fler nyheter under skalet?

Ett av de hetaste ryktena handlar om implementationen av Displayport 1.2 i flerskärmssystemet Eyefinity. Den senaste versionen av gränssnittet fördubblar bandbredden från 10,8 till 21,6 Gbps vilket ger en hel del intressanta möjligheter.

För just Eyefinity är stödet för multi-streaming mest intressant, förmågan att skicka flera oberoende signaler över samma kabel. En ensam anslutning för Displayport 1.2 kan skapa kedjor med upp till fyra skärmar i 1920 x 1200 eller två i 2560 x 1600 pixlar (60 Hz).

Nu talas det om att kommande Radeon HD 6870 har stöd för Displayport 1.2. Enligt en bild på ett tidigt testkort som läckt ut på nätet har modellen dubbla utgångar i form av mini-kontakter. I AMD:s tappning skulle det ge stöd för minst sex skärmar samtidigt, tre skärmar för varje Mini Displayport 1.2. Om detta gäller referensdesignen eller enbart en specialutgåva likt Eyefinity 6 är dock ännu oklart.

Displayport 1.2 är ett fullt logiskt steg i utvecklingen mot flera skärmar och dyker tekniken inte upp i Radeon HD 6000-serien är det bara en tidsfråga innan konkurrenterna upptäcker fördelarna med högre bandbredd och fler kanaler.