Nyhet från måndag

Intel avslöjar att samtliga styrkretsar för processorerna Bridge är drabbade av ett designfel. Kretsarna Intel P67, H67 och H65 (Cougar Point) degraderar med tiden, vilket kan påverka funktionaliteten och prestandan för anslutna enheter som hårddiskar, SSD-enheter och DVD-läsare.

Själva processorerna i familjen Sandy Bridge, bland annat storsäljarna Core i5 2500K och Core i7 2600K, påverkas inte av felet.

Intel har påbörjat tillverkningen av uppdaterade versioner av styrkretsarna där felet ska vara avhjälpt, men det dröjer till i slutet av februari innan kretsarna kan levereras till kunder. Först i april beräknas volymerna vara tillbaka på normala nivåer.

Bolaget uppskattar att det inträffade kommer att orsaka kostnader för 700 miljoner dollar. Samtidigt väntas intäkterna i det första kvartalet minska med cirka 300 miljoner dollar. Handeln med Intels aktie stoppades på NASDAQ-börsten under måndagen, men har nu återupptagits.

Enligt Intels dokumentation är det endast portarna för den äldre standarden SATA 3,0 Gbps som berörs av felet. Portarna för SATA 6,0 Gbps ska vara felfria. Manualen till moderkortet anger vilka portar det gäller.

Liverapport: Måndag 31 januari

21:20

Enligt än så länge obekräftade uppgifter höll Intel ett internt möte under eftermiddagen. Där framkom det att risken för att felet uppstår är ganska liten, 5-15 procent av datorsystemen påverkas inom loppet av två år. Det är dock ingen tröst för den som är rädd om datan på de anslutna enheterna.

20:44

Det regnar e-post över SweClockers redaktion från oroliga läsare som undrar om de borde skicka in moderkortet och be om ett nytt. Tråkigt nog är det enda valet att avvakta, det finns helt enkelt inga moderkort med fixade styrkretsar ute i handeln ännu.

Mer information dyker med all säkerhet upp de kommande dagarna. Det gäller bara att ha lite is i magen och använda de felfria SATA-portarna så länge.

20:09

Kommentarer från moderkortstillverkare dimper in under morgondagen. Klart är att detta kommer att påverka alla delar av datorindustrin och att kostnaderna för missödet blir astronomiska. Särskilt utsatta är svenska återförsäljare som redan har det tufft med marginalerna och nu tvingas handskas med mängder av returer.

De stackars taiwaneserna lär inte få särskilt mycket ledighet under nyårshelgen.

19:07

Klargörande: SATA 0 och 1 är alltså portarna för SATA 6,0 Gbps. Det är SATA 3,0 Gbps (SATA 2-5) som berörs av felet. SATA-kontakter för den nyare standarden har vanligtvis en annan färg än resterande. Exakt vilka portar det handlar om anges i manualen till moderkortet.

18:54

Efter ytterligare kontakt med Inet säger en mycket stressad marknadschef:

Vi blev helt nedringda och det haglar mail, jag jobbar nu febrilt på att få fram bästa möjliga lösning och kommer under morgondagen vid lunchtid gå ut med information, fram till dess är alla order innehållande något av de berörda moderkortet stoppade för utleverans.

Vi kan bekräfta informationen SweClockers gått ut med att det är riskfritt att använda moderkorten och att felet inte berör SATA 0/1 (som vi använder i alla våra system som inte har mer än 2 enheter), för de som har enheter kopplade på övriga portar innebär det inte heller några omedelbara risker/fel och det är relativt diffust hur felet kan komma att yttra sig, en trolig lösning blir att skicka ut ett nytt S-ATA kontrollerkort till de berörda kunderna.

18:31

Intel ger ut en PDF till samarbetspartner med mer information om det inträffade. SATA 0 och 1 går bra att använda, SATA 2-5 berörs av felet. Felet är relaterat till styrsystemet för klocksignalerna till SATA 2-5.

Eftersom två SATA-portar är felfria kommer troligtvis de flesta bärbara datorer att klara sig och även stationära datorer från datorbyggare som Dell, Acer och HP, som inte använder fler portar än så.

18:18

Enligt Intels instruktioner till butiker och distributörer är det endast SATA 2-5 som berörs. Det är således riskfritt att fortsätta använda de två första SATA-portarna, SATA 0 och 1, och invänta vidare instruktioner om eventuella utbytesprogram. Två SATA-portar är turligt nog allt som behövs för att hålla igång ett basalt datorsystem med hårddisk och DVD-brännare.

17:59

Enligt uppgifter till SweClockers är det endast SATA-portar 2-5 som berörs av felet. Det är således riskfritt att använda SATA 0 och 1.

17:56

Komplett ger följande uttalande till SweClockers:

Efter att Intel tillkännagivit att de återkallar samtliga styrkretsar i 6-serien har vi beslutat att stoppa all marknadsföring av Sandy Bridge-baserade produkter och att plocka bort samtliga produkter i vårt sortiment som använder sig av styrkretsarna H67 och P67. Detta inkluderar bland annat moderkort, laptops, stationära datorer och våra egenproducerade speldatorer; Komplett Gamer.

Då informationen från våra leverantörer hittills har varit knapphändig har vi beslutat att agera proaktivt och hjälpa våra kunder. Eftersom felet som kan uppstå påverkar SATA-kontrollern i styrkretsen så kommer vi att kostnadsfritt skicka ut ett SATA-kontrollerkort till alla de kunder som har köpt ett Sandy-bridge-baserat moderkort eller en Komplett PC och kontaktar oss. I väntan på instruktioner om hur respektive tillverkare väljer att hantera detta så kommer vi inte att återta fungerande produkter i förebyggande syfte. För att våra kunder skall få rätt information kommer vi löpande att uppdatera denna sida med information: http://www.komplett.se/k/kcf.aspx?id=5860

Att styrkretsen återkallas kan komma att innebära stora kostnader för oss då vi under veckorna som sålt stora mängder av P och H67-baserade produkter. Dessutom drabbar det oss extra hårt då vi som nordens största PC-producent har levererat ett stort antal P67- och H67-chipsets i våra Komplett PCs.

17:47

Den som berörs av nyheten behöver inte kasta sig på telefonen och be om att få byta ut moderkortet. Risken att felet inträffar verkar vara förhållandevis liten och officiella instruktioner om eventuella utbytesprogram publiceras så snart uppgifterna offentliggörs.

17:39

Läget är just nu kaotiskt i den svenska delen av datorbranschen, de flesta känner inte till mer än vad som står i Intels pressmeddelande och företrädarna för moderkortstillverkare inväntar instruktioner från Taiwan. Alla är dock rörande överens om att hela försäljningskanalen kommer att drabbas av det inträffade.

17:22

Datorbutiken Inet ger följande kommentar till SweClockers:

Den tråkiga nyheten att Intel har problem med delar av S-ATA chipet nådde oss för lite drygt en timme sedan. Detta är naturligtvis något vi tar på högsta allvar och har suttit i krismöte sedan dess, dessvärre måste vi avvakta och vänta på mer information under natten/närmsta dagarna om hur vi ska gå tillväga och hantera situationen.

Vi för en dialog direkt med Intel och kommer gå ut med information så fort vi har den, under tiden ber vi ödmjukast alla kunder avvakta lite och låta oss få lite tid att sätta oss in i detaljerna och ta fram en lösning, det rör som sagt bara delar av S-ATA kontrollen efter en viss tid, alltså inget vi själva uppmärksammat i våra tester hittills.

17:21

Konkurrenten AMD:s aktie har fått ett uppsving av nyheten och ökat värdet med cirka 5 procent.

17:15

Handeln med Intels aktie återupptas på NASDAQ-börsen. Aktien har hittills endast fallit med en procent.

17:05

Källor i Taiwan ställer sig frågande till tidpunkten för Intels avslöjande om de defekta styrkretsarna. Det är midnatt i Taiwan och dessutom veckan för det kinesiska nyåret, årets största högtid. De flesta är helt enkelt på semester.

16:58

Flera svenska datorhandlare uppger till SweClockers att leveranserna av Intel Sandy Bridge-baserade datorer stoppas med omedelbar verkan.

16:59

På grund av det kinesiska nyåret är det svårt att nå fram till taiwanesiska moderkortstillverkare för en kommentar om hanteringen av de berörda moderkorten. Det talas redan om omfattande utbytesprogram. Detta är dock ännu inte bekräftat från officiellt håll.