För den som går i uppgraderingstankar är AMD Bulldozer ett högintressant ämne. Den nya processorarkitekturen är AMD:s intåg i generation 32 nanometer och det första riktiga motdraget till Intels framgångsrika Sandy Bridge. Samtidigt är åldrande Phenom II i ett skriande behov av en ersättare.

Enligt den officiella planeringen ska processorer i AMD FX-serien (Bulldozer/Zambezi) släppas 2011 och enligt ledtrådar från bland annat elektronikmässorna CES och Cebit är siktet inställt på årets första hälft, det vill säga senast i juni.

Nu ser det ut som att AMD har svårt att hålla tidsschemat. SweClockers har talat med taiwanesiska moderkortstillverkare som just nu är i full färd med att lansera Bulldozer-anpassade modeller med styrkretsar i AMD 900-serien. Dessa kommer att börja säljas utan några FX-processorer i sikte.

Trots att moderkorten är färdiga för lansering har ingenjörerna ännu inte tillgång till riktiga produktionsexemplar av Bulldozer-baserade processorer. Istället används nedskalade och låsta "engineering samples" samt äldre Phenom II för att funktionstesta de nya modellerna.

Situationen har till och med gått så långt att moderkortstillverkarna är tveksamma till att lansera de nya modellerna i juni och överväger att skära ned i utbudet. Det går visserligen fortfarande att använda äldre Phenom II för sockel AM3, men denna kombination är desto svårare att marknadsföra.

Utan någon exakt planering från AMD:s sida förutsätter nu tillverkarna att de nya processorerna dröjer till augusti eller till och med september. Det är farligt nära Intels lansering av Sandy Bridge-E som har potential att stjäla rampljuset, åtminstone bland entusiaster som sätter prestanda i främsta rummet.