AMD är på väg att rulla ut en välbehövlig uppdatering av hela sortimentet. Starten inleddes vid årsskiftet med lanseringen av plattformen Brazos och de första processorerna ur konceptet Fusion med integrerad grafikdel (E-serien). För några timmar sedan introducerades ytterligare en Fusion-processor känd under kodnamnet Llano, denna gång i mellanklassen (A-serien).

AMD:s processorer under 2011

E-serien

A-serien

FX-serien

Klass

Budget

Mellan

Prestanda

Teknik

40 nm

32 nm

32 nm

Plattform

Brazos

Lynx

Scorpius

CPU

Zacate

Llano

Zambezi

Kärnor

Bobcat

Stars/Husky

Bulldozer

Antal kärnor

1–2 st.

2–4 st.

4–8 st.

GPU

DX11

DX11

Nej

Minne

DDR3

DDR3

DDR3

Sockel

FT1 BGA

FM1

AM3+

Lansering

Q1 2011

Q2 2011

Q3 2011

För helåret 2011 gäller tre prydligt uppställda processorserier i lika många prestandaklasser. Med de inledande A- och E-serierna ute på marknaden återstår egentligen bara den omtalade FX-serien. Prestandajägarna får dock hålla ut till augusti eller september innan de första Bulldozer syns till i butik.

Planering för 2012

Deccan

Virgo

Corona

Klass

Budget

Mellan

Prestanda

Teknik

28 nm

32 nm

Okänt

CPU

Krishna/Wichita

Trinity

Komodo

Kärnor

Nya Bobcat

Bulldozer

Nya Bulldozer

Antal kärnor*

1–4 st.

2–4

Okänt

GPU

DX11

DX11

Nej

Minne

DDR3

DDR3

DDR3

Sockel

FT1 BGA

FMx

FMx

Lansering

2012

2012

2012

* Endast gällande processorer för bärbara datorer.

Nästa år är det dags för en ny uppdatering av sortimentet och många fler kodnamn att hålla reda på. Plattformarna Deccan och Virgo tar över efter Brazos respektive Lynx i budget- och mellanklass, men det är endast den förstnämnda som tar steget till 28 nanometer. Istället är mellanklassaren Virgo en tvättäkta Bulldozer med integrerad GPU i DX11-klassen, dock fortfarande i 32 nanometer.

När det kommer till den prestandaorienterade Corona med uppdaterade Bulldozer är det hela mer hemlighetsfullt. AMD avslöjar varken tillverkningsteknik eller antalet kärnor utan nöjer sig med att viska om en ny sockel vid namn FMx och att det inte finns någon integrerad grafikprocessor. Istället innehåller Corona nästa generations grafikkort i Radeon-serien.