På utvecklarkonferensen Fusion Developer Summit presenterar avdelnings- chefen Eric Demer några av nyheterna bakom arkitekturen Compute Unit, efterträdaren till dagens VLIW4/5 (very long instruction word). Inte helt oväntat handlar det mesta om annat än grafik.

Precis som konkurrenten Nvidia ser AMD potentialen i grafikprocessorns parallelliserade uppbyggnad. Med hundratals eller i vissa fall tusentals beräkningsenheter och gott om dedikerat minne kan dagens grafikkort betraktas som superdatorer i miniatyr snarare än specialiserade kretsar i mängden.

I den nya arkitekturen satsar AMD på att göra det enklare för utvecklare att dra nytta av den extra beräkningskraften genom att låta CPU och GPU ingå i samma (virtuella) adressrymd. Ett ombyggt generaliserat cachesystem för att undvika flaskhalsar och möjligheten att använda högnivåspråk ska ytterligare minska arbetsbördan på programmerare. AMD kallar det hela för Fusion System Architecture (FSA) och målet är att sammanfläta CPU och GPU på ett mer naturligt sätt än tidigare.

Compute Unit är en del av kommande grafikprocessorer i familjen Southern Islands som enligt tidigare uppgifter ska tillverkas i 28 nanometer, en krympning från dagens Radeon HD 6000 "Northern Islands" (40 nm). Lanseringen sker någon gång 2011, troligtvis mot slutet av året.