Musikindustrins intresseorganisation Copyswede får igenom kraven på kopieringsavgift på externa hårddiskar och USB-minnen, trots motstånd från alla led i den svenska elektronikbranschen.

Avgiften förhandlades dock ned till 80 kronor per extern hårddisk oavsett lagringskapacitet och 1 krona per gigabyte för USB-minnen på minst 2 GB, med ett tak på 80 kronor. När moms tillkommer innebär det att en extern hårddisk eller ett USB-minne som mest blir 100 kronor dyrare i butik från och med den 1 september.

Syftet med avgiften är att kompensera upphovsrättsinnehavare för uteblivna inkomster till följd av privatkopiering*, som till skillnad från piratkopiering är tillåtet enligt svensk lagstiftning. Professionella användare och företag kan ansöka om att ingå i den så kallade proffsdatabasen och slippa att betala avgift.

Lätt att komma runt

Den som inte har lust att skänka pengar till Copyswede har dock flera möjligheter att undvika att betala avgiften. Det finns redan åtskilliga utländska butiker som specialiserat sig på att sälja lagringsmedia till svenska konsumenter, helt utan någon ersättning till intresseorganisationen.

Dessutom går det att köpa en hårddisk avsedd för intern montering och ett passande kabinett, vilket ger samma funktionalitet som en färdigförpackad extern hårddisk, minus avgift.

* Det är tillåtet att kopiera upphovsrättsskyddade verk i mycket begränsad omfattning, exempelvis föra över lagligt inköpt musik till mp3-spelaren eller ge bort en kopia på originalet till en vän eller släkting.