UMA avvisar Copyswedes krav på avgift

Pressmeddelande

Efter sex månaders förhandlingar avvisar UMA (UniversalMediaAlliansen) Copyswedes krav på kassettavgift på externa hårddiskar och USB-minnen. UMA förbereder nu en domstolsprocess, då Copyswede fortfarande insisterar på höga avgifter från alla konsumenter.

– Vi är övertygade om att gällande lag inte omfattar dagens moderna lagringsmedier i begreppet ”särskilt ägnade för privatkopiering”. I praktiken används de till största delen för annat, som t ex databackup och egna stillbilder. Därför ska de inte omfattas av kassettavgiften, säger Anders Appelqvist, talesman för UMA.

Ändå har UMA varit berett betala en låg, frivillig avgift. Efter ett halvår diskussioner har parterna emellertid inte lyckats komma överens och Copyswede avser nu att kräva in avgifter ändå. UMA:s medlemmar förbereder sig därför för en potentiellt lång och kostsam domstolsprocess. Under processtiden menar Copyswede att kassettersättning skall utgå vilket kommer att drabba alla svenska konsumenter.

Lagens grunder är från 1990-talet, när konsumenter kunde kopiera skivor, filmer och TV (som de redan betalt) på kassetter. Detta ansågs skada försäljningen av original, så kassettavgiften infördes. Sedan kassetterna och snart CD- och DVD skivor dött ut kastar sig CopySwede nu över moderna universalmedia, tvärtemot vad lagstiftaren avsåg.

Detta innebär alltså att alla hårddiskar blir mer än 100 kronor dyrare. Efter att frågan har prövats rättsligt kan alltså Copyswede bli skyldiga att betala tillbaka avgiften. Under tiden som processen pågår är det en stor risk att svenska konsumenter väljer att köpa sina hårddiskar utomlands där det inte finns avgifter. Det drabbar den svenska handeln och statens momsintäkter.

Fakta UMA

UniversalMediaAlliansen (UMA) är en sammanslutning av företag som sysslar med universalmedia. Medlemmarna är 28 företag som tillverkar, importerar, distribuerar eller säljer externa hårddiskar och USB-minnen. Tillsammans representerar vi cirka 90 procent av den svenska marknaden.