Copyswede svarar Komplett, Inet och PCB

Copyswede svarar Komplett, Inet och PCB

Mattias Åkerlind på Copyswede bemöter kritiken från datorbranschen och menar att kopieringsavgiften inte kommer att föranleda ökad privatimport samt att organisationen har rätt att ta ut avgift oavsett lagringsmedium.

copyswede.jpg

Efter att förhandlingarna mellan elektronikbranschens företrädare i UMA och upphovsmännens intresseorganisation Copyswede fallit samman står det klart att det blir kopieringsavgift på externa hårddiskar och USB-minnen från och med den 1 september.

Många är dock djupt kritiska till Copyswedes agerande och menar att avgiften saknar stöd i lagen och riskerar att medföra ökad privatimport, vilket ger minskande intäkter för alla led i den svenska elektronikbranschen. Till SweClockers uppger bland annat Kompletts produktchef Olof Geelnard att det hela är "extremt olyckligt" och "mot allt sunt förnuft".

Nu svarar Mattias Åkerlind på Copyswede och försvarar organisationens tolkning av lagen, som han anser varken är föråldrad eller utesluter moderna lagringsmedium som externa hårddiskar och USB-minnen.

Systemet för kompensation för privatkopiering är utformat att just ge kompensation för privatkopiering – oavsett vilket lagringsmedium som används.

Åkerlind ser heller ingen risk att svenskar istället börjar köpa lagringsmedia från utlandet för att undkomma avgiften, som uppgår till 100 kronor inklusive moms per extern hårddisk. Tvärtom ska kopieringsavgiften även gälla utländska butiker som vänder sig till svenska konsumenter.

Dessutom har EU-domstolen nyligen klargjort att ersättning också får tas ut av näringsidkare i utlandet som riktar sig mot en lokal marknads konsumenter via gränsöverskridande distansförsäljning. Ersättningen bör med andra ord inte föranleda en ökad privatimport.

Elektronikbranschens företrädare i UMA tänker inte fortsätta förhandlingarna med Copyswede utan planerar nu att ta frågan till domstol och pröva om intresseorganisationen verkligen har rätt utvidga kopieringsavgiften till externa hårddiskar och USB-minnen.

Klicka här för att läsa hela svaret

Svar från Mattias Åkerlind på Copyswede

En rad elektronikföretag uttalar sig på SweClockers.com idag om privatkopieringsersättning på USB-minnen och externa hårddiskar. Copyswede vill här tillrättalägga några uppenbara missförstånd.

Olof Geelnard, produktchef på Komplett.se, påstår att ersättningen elektronikbranschen betalar går till en organisation ”med noll ekonomisk transparens” och att det ”är skrämmande”. Det är självklart ogrundat. Såväl årsredovisningar som särskilda fördelningsredovisningar finns tillgängliga genom Copyswedes webbplats www.copyswede.se, eller kan beställas från kansliet.

Peter Erlandsson, vd på Inet, säger att ”den konspiratoriskt lagde” lätt kan få känslan att ”Copyswede på förhand har lagt nivån för den totala intäkten för privatkopieringsersättningen i Sverige och sedan väljer lämpliga nya produkter att avgiftsbelägga med ’lagom’ mycket avgift för att hålla intäkterna uppe. Sjunker försäljningen av CD/DVD-media och MP3-spelare gäller det att kompensera med något annat”.

Systemet för kompensation för privatkopiering är utformat att just ge kompensation för privatkopiering – oavsett vilket lagringsmedium som används. Det medför självfallet att när allmänhetens kopieringsvanor ändras och flyttar till nyare medier, ska kompensationssystemet följa med. Lagstiftningen från 2005 är med andra ord inte föråldrad, som Erlandsson vill påstå, utan flexibel och teknikneutral.

Det är också lagstiftaren som satt nivån, inte Copyswede. Istället ges parterna, det vill säga branschens företrädare, i detta fall UMA, och upphovsmännens företrädare, Copyswede, ansvar att genom förhandling fastställa de nedsättningar branschen har rätt till. UMA har dock valt att dra sig ur sådana förhandlingar om USB-minnen och externa hårddiskar.

Jesper Brenner på PCB Distribution menar att det finns risk för att försäljningen av de aktuella produkterna kommer att flytta utanför Sverige. Han bortser då från att marknadsstörning är en nedsättningsgrund i de förhandlingar som UMA, elektronikbranschens intresseorganisation, valde att dra sig ur.

Man ska också komma ihåg att kompensation för privatkopiering är obligatoriskt inom EU, om privatkopiering överhuvudtaget ska vara tillåtet. Motsvarande ersättningar på dessa produkter finns redan i ett tiotal EU-länder och på sikt, allteftersom dessa blir fler, minskar marknadsstörningen.

Dessutom har EU-domstolen nyligen klargjort att ersättning också får tas ut av näringsidkare i utlandet som riktar sig mot en lokal marknads konsumenter via gränsöverskridande distansförsäljning. Ersättningen bör med andra ord inte föranleda en ökad privatimport.

Gemensamt är att man ifrågasätter upphovsmännens rätt att få kompensation när deras arbete privatkopieras med produkterna USB-minnen och externa hårddiskar. Man menar att dessa produkter används till annat. Det stämmer självfallet.

Det faktum att produkter också kan användas till andra saker innebär emellertid inte att de ska undantas privatkopieringsersättning. Istället har elektronikbranschen rätt till nedsättning av ersättningsnivån på grund av just annan användning – de behöver med andra ord inte betala för det.

Nedsättningen görs i förhandling, alltså de förhandlingar som elektronikbranschens intresseförening UMA valt att dra sig ur. Självfallet har inte den svenska lagstiftaren och EU arbetat fram en rätt till kompensation för privatkopiering med avsikten att produkter som idag de facto används för privatkopiering ska undantas ersättning.

Med vänlig hälsning
Mattias Åkerlind
Copyswede

Visa mer
Kommentarer till artikeln

584 debattinlägg

Skicka en rättelse
192

Nintendo tillkännager spelkonsolen Switch

Med ett videoklipp drar Nintendo av skynket för spelkonsolen NX – numera kallad Switch. Det blir en handhållen spelkonsol som kan dockas för att användas som stationär enhet. Läs mer

FZ sätter betyg på Battlefield 1

  • igår 13:55

Leriga skyttegravar, långsamma biplan och klena automatvapen. Carl Johansson-Sundelius reser 100 år bakåt i tiden och sätter betyg på Battlefield 1! Läs mer

29

Apple håller Mac-evenemang den 27 oktober

Efter Iphone 7-lanseringen i september blir ett andra höstevenemang från Apple, som nu ska rikta strålkastarljuset mot bolagets sortiment av Mac-datorer. Läs mer

37

Samsung möjliggör smarta telefoner med 8 GB primärminne

Koreanska Samsung tillkännager världens första LPDDR4-minneskapsel på hela 8 GB, någonting som möjliggör för nästa års mobiltelefoner att matcha mer påkostade bärbara datorer. Läs mer

25

Netgear släpper Nighthawk X10 – "världens snabbaste router" med 802.11ad

Nätverksjätten Netgear släpper vad som sägs vara världens snabbaste router, som bland annat har stöd för 802.11ad med hastigheter på upp till 4,6 Gbps. Läs mer

18

Testpilot: Överklockning med MSI X99A Xpower Gaming Titanium

Testpiloten och den rutinerade överklockaren Marcus Heinemo tar sig an MSI:s svulstiga moderkort X99A Xpower Gaming Titanium, som riktas mot entusiaster som vill ha extra allt. Läs mer

34

NZXT tillkännager nya slutna vattenkylare i Kraken-serien

Amerikanska NZXT introducerar en ny trio av vattenkylare i Kraken-familjen, där de stora nyheterna är RGB-belysning, fläktar ur Aer P-serien och en ny storleksklass. Läs mer

10

Stilfullt kopparchassi vinner Månadens Galleri

I den senaste upplagan av Månadens Galleri intar det stilfulla kopparchassit Exile första platsen, och för första gången någonsin delas tredjeplaceringen av två medlemmar. Läs mer

19

Ubisoft släpper systemkrav för Watch Dogs 2

Det är lite mer än en månad kvar till lanseringen av Ubisofts Watch Dogs 2 till PC/Windows, men redan nu presenteras systemkraven för plattformen. Läs mer

6

Qualcomm presenterar 5G-modemet X50

För att vara tidigt ute med 5G-tekniken lanserar Qualcomm ett nytt modem, som är tänkt att användas av företag som vill experimentera med 5G-produkter. Läs mer

28

Nvidia Geforce GTX 1050 Ti väntas möta minimikraven för Oculus Rift

När Nvidia introducerar Geforce GTX 1050 och GTX 1050 Ti ligger fokus på spelande i 1080p. Den senare modellen väntas dock även nå upp till Oculus minimikrav för Rift. Läs mer

33

Watch Dogs 2 försenas till PC – får plattformsspecifika funktioner

Senaste delen i Watch Dogs-serien kommer till PC två veckor senare än väntat. Anledningen är att utvecklaren bland annat vill lägga till stöd för 4K-upplösning och flera grafikkort. Läs mer