Med en ovanligt utförlig presentation går MSI ut med anklagelsen om att konkurrenten Gigabyte bluffar med stödet för PCI Express 3.0. Gigabyte hävdar att ett 40-tal befintliga moderkort med styrkretsarna Intel H61, H67, P67 och Z68 är förberedda med den nya versionen av gränssnittet, men enligt MSI är det i själva verket endast modellen G1.Sniper 2 som klarar av den högre hastigheten.

I korthet går det hela ut på att Gigabyte använder fel komponenter, vilket innebär att PCI Express 3.0 inte kommer att fungera när väl Intel Ivy Bridge och passande grafikkort dyker upp i handeln. Istället kommer Gigabytes moderkort endast att erbjuda samma hastighet som nuvarande PCI-E 2.0 (16 GB/s) medan MSI:s modeller går hela vägen upp till 32 GB/s.

Intels kommande processorer med arkitekturen Ivy Bridge för LGA 1155 innehåller en integrerad kontrollerdel som stöder PCI Express 3.0. För att kunna använda det nya snabbare gränssnittet krävs dessutom ett ännu inte existerande grafikkort som fungerar tillsammans med den nya anslutningstypen. Det dröjer således ett tag till innan PCI Express 3.0 är redo för rampljuset.