Steven Paul Jobs föddes i San Francisco den 24 februari 1955, son till Abdulfattah John Jandali och Joanne Schieble. Han adopterades dock tidigt av av Paul och Clara Jobs, och växte upp runt Santa Clara County i den amerikanska delstaten Kalifornien.

Under 1976 grundande han Apple tillsammans med Steve Wozniak och Ronald G. Wayne. Efter interna stridigheter lämnade Jobs företaget 1985, men fick tillbaka jobbet vd under Apples krisår i slutet av 90-talet. Idag är Apple ett av världens högst värderade bolag med storsäljare som Ipod, Iphone, Imac och Macbook på marknaden.

I mitten av 2004 avslöjade Steve Jobs att han behandlats för cancer i bukspottkörteln, en sjukdom han aldrig riktigt återhämtade sig från. Under 2009 genomgick Jobs en levertransplantation, och efter det led han av stadigt vikande hälsa. Den 25 augusti 2011 lämnade han Apples vd-post till vapendragaren Tim Cook.

Apple publicerade följande minnesord på sin webbplats:

Apple har förlorat ett visionärt och kreativt geni. Världen har förlorat en fantastisk människa. De av oss som har haft förmånen att känna Steve och arbeta med honom har förlorat en kär vän och en inspirerande mentor. Steve lämnar efter sig ett företag som bara kunde byggas upp av honom och hans anda kommer alltid att utgöra Apples fundament.

Steve Jobs avled den 5 oktober 2011. Han efterlämnar en fru, fyra barn och ett av världens mest framgångsrika företag.