Den som hängt med i ordkriget mellan MSI, Gigabyte och Asrock känner till att det pågår en del kontroverser kring nya PCI Express 3.0, trots att det varken finns kontrollerdelar (i CPU) eller grafikkort med stöd för det nya gränssnittet.

I korthet handlar det om att moderkort för dagens sockel LGA 1155 även fungerar tillsammans med kommande Intel Ivy Bridge. Den nya processorfamiljen innehåller en integrerad kontrollerdel för PCI Express 3.0 som fördubblar bandbredden till 1 GB/s per datakanal, men för att det hela ska fungera krävs passande switchar på moderkorten – annars kan bandbredden begränsas.

Närmare i tiden ligger entusiastorienterade Intel Sandy Bridge-E för LGA 2011 som släpps i mitten av november. Även denna processor ska klara av PCI Express 3.0, men nu framkommer det att Intel tar det säkra före det osäkra och hoppar över den delen i marknadsföringen. Orsaken är att det ännu inte finns något standardiserat test för att kontrollera om implementationen lever upp till specifikationerna.

Det hindrar dock inte moderkortstillverkare från att återigen vara heta på gröten och hävda att just deras modeller klarar PCI Express 3.0, även om Intel åtminstone i dagsläget är tystlåtna om den biten.