Det är svårt att behålla hemligheter i informationsåldern. En användare på Hwbot publicerar en presentation från Intel med mer eller mindre alla detaljer bakom den kommande processorfamiljen Ivy Bridge, komplett med interna prestandatester.

Precis som länge varit känt är Ivy Bridge en ny arkitektur i 22 nanometer "trigate" som till mångt och mycket liknar dagens Sandy Bridge. Här handlar det istället om lägre strömförbrukning, en uppgraderad grafikprocessor och bakåtkompatibilitet med dagens sockel LGA 1155.

Intel förbereder en mängd processorer med den nya arkitekturen. För överklockare och entusiaster är K-serien med upplåst multiplikator de mest intressanta. Modellerna att lägga på minnet heter Core i7 3770K och i5 3570K, båda med fyra kärnor, 8 MB respektive 6 MB L3-cache och integrerad HD Graphics 4000.

Den mest påkostade av de båda huserar i Core i7-serien vilket innebär stöd för Hyperthreading och möjlighet att exekvera åtta trådar samtidigt. Klockfrekvensen är 3,5 men modellen kan kliva upp till 3,9 GHz i Turbo-läge. Core i5 3570K saknar Hyperthreading och stannar vid 3,4 respektive 3,8 GHz.

Tack vare den nya tillverkningstekniken kan TDP-värdena för toppmodellerna sänkas till endast 77 W, att jämföra med 95 W för dagens Core i7 2600K och i5 2500K. Dessutom släpps processorer i S- och T-serierna med 65, 45 och 35 W TDP.

I presentationen framgår även interna prestandasiffror. Intel utlovar inga banbrytande hastighetsförändringar, men väl en liten men märkbar prestandaskjuts. I runda slängar sägs Ivy Bridge vara 10–15 procent snabbare än dagens Sandy Bridge, beroende på användningsområde.

Betydligt större skillnader märks när det kommer till den nya integrerade grafikprocessorn HD Graphics 4000, som bland annat sägs vara uppemot tre gånger snabbare än föregångaren i 3D Mark Vantage. Dessutom uppgraderas videokodningsfunktionen Quicksync för ytterligare en prestandaskjuts.

Intel Ivy Bridge släpps i april 2012.