Den som är på jakt efter mer lagringsutrymme har säkert märkt att priserna på hårddiskar skjutit i höjden. Orsaken är höstens översvämningar i Thailand som slagit ut produktionsanläggningar i området. Bland de drabbade märks jättar som Western Digital, Seagate och Toshiba, men även flera viktiga underleverantörer som förser lagringsindustrin med nyckelkomponenter.

Nu meddelar Western Digital att en återhämtning är i sikte. Företaget har återupptagit tillverkningen av hårddiskar vid en anläggning i Bang Pa-in, som tidigare legat under två meter vatten. Fabriken torrlades den 17 november och elförsörjningen återställdes nio dagar senare. Vid månadsskiftet startades produktionen på nytt.

Arbetare vid anläggningen har även bärgat och påbörjat renoveringen av utrustning för tillverkning av glidarmar. Western Digital uppskattar att denna del av produktionen kan återupptas i mars och att även en ny anläggning i Malaysia ska vara igång samma månad.

Samtidigt rapporteras det att Nidec, som bland annat förser hårddisktillverkare med elektriska motorer och magnetiska skivor, nu lyckats återuppta produktionen vid nio utav tio anläggningar i regionen. Det japanska företaget räknar med en gradvis förbättring av tillverkningskapaciteten under de kommande veckorna.

Trots de positiva nyheterna kan det dock komma att dröja innan priserna på hårddiskar faller tillbaka till samma nivåer som före översvämningarna. Volymerna täcker ännu inte efterfrågan och dessutom har de stora datortillverkarna en egen gräddfil tack vare värdefulla upphandlingskontrakt. Distributörer och återförsäljare som säljer separata enheter till konsumenter får snällt ställa sig sist i kön.