Att överklockning pressar systemet till max är allmänt känt, men få räknar med att komponenterna bokstavligen ska gå upp i rök. Att det sista dock är en reell möjlighet fick under förra veckan användaren "japan0827" på forumet Xfastest erfara.

Med överklockning på plats kastade hans splitternya Gigabyte GA‑X79‑UD3 in handduken i bästa actionstil, komplett med karakteristisk rökpuff. Med i fallet följde även processorn Intel Core i7 3930K, vilket summerar till hårdvara för cirka 6 500 kronor i papperskorgen.

Enligt Gigabytes hastiga undersökning är problemet utbrett för tre X79-modeller även vid mediokra spänningshöjningar, och orsaken kan vara tvådelad. Dels beror felet på mjukvaran för styrning av spänningsregleringen, dessutom eventuellt på att själva komponenterna är av undermålig kvalitet.

Som en lösning uppdaterar Gigabyte BIOS/UEFI och begränsar möjligheterna till spänningsjustering för de berörda modellerna. Samtidigt återkallas även X79 UD3, UD5, samt Assassin 2, och användare lovas nya moderkort när uppdaterad hårdvara finns tillgänglig.

Exakt hur utbytesprogrammet går till och vad som gäller för svenska kunder är ännu okänt.

Källa: Techpowerup.