Ultrabook i all ära, men det finns mer att hämta från Intels utvecklingsavdelning. På CES 2012 i Las Vegas visar processorjätten upp den första fungerande prototypen av Nikiski, kort och gott en bärbar dator med transparent pekplatta.

Nedanför tangentbordet, i samma område där traditionella pekplattor brukar husera, har Intel placerat en genomskinlig pekskärm. Skärmen går att navigera med fingrarna och kan även känna av handleder och inaktivera pekfunktionen för att undvika felaktiga inmatningar, men det transparenta materialet gör det även möjligt att se skärmen även med datorn i nedfällt läge.

Just denna lilla aspekt av det hela ger upphov till en mängd nya användningsområden. Exempelvis kan program, i demonstrationen visades Windows 8, presentera statusmeddelanden och utdrag ur kalendern. Den extra skärmbilden går att se utan att behöva öppna datorn, ungefär som ett anteckningsblock.

Det är dock inte känt om Intel planerar att ta Nikiski till marknaden eller om den experimentella designen stannar i labbet. Möjligtvis visas fler detaljer upp på själva mässan, som slår upp portarna under tisdagen.