Med IPRED och FRA-lagen i backspegeln filar regeringen på ytterligare ett lagförslag som riskerar att inkräkta på den personliga integriteten på nätet. Det så kallade datalagringsdirektivet tvingar internetleverantörer att lagra IP-adresser i så länge som sex månader – men det stannar inte nödvändigtvis där.

I en intervju med Sveriges Radio uppger Johan Pehrson, folkpartistisk riksdagsledamot i justitieutskottet, att han inte utesluter att ett förbud mot krypterade röstsamtal kan vara aktuellt i framtiden.

Man kan inte avskriva detta. Kryptering är bra men frågan är om det ska kunna användas i de fall man tillhandahåller allmänna telefontjänster. Jag säger inte att vi ska titta på en sådan lagstiftning nu, men vi måste följa den utvecklingen noga för teknisk utveckling kommer alltid att ställa nya utmaningar.

Exakt hur en sådan lagstiftning skulle kunna fungera i praktiken går dock Pehrson inte in på, men han vill ändå inte avvisa idén om ett förbud mot kryptering, utan menar att lagarna måste hänga med i teknikutvecklingen.

Många större IP-telefonitjänster, inklusive Skype, använder någon form av kryptering för att förhindra avlyssning. Detta gör det även svårt för polisen att tyda innehållet i kommunikationen.