Webbanalysföretaget Statcounter rapporterar om vad som kan vara början på ett epokskifte. Den 18 mars noterades en topplacering för Google Chrome i Indien, Ryssland och Brasilien, med tillräckligt många användare för att även påverka den globala statistiken och göra Chrome till världens mest använda webbläsare.

Statistiken visar även ett tydligt mönster. Google Chrome är populärast på helger, då internetanvändare surfar från hemmet och själva kan välja webbläsare. Om trenden håller i sig kan Internet Explorer, som ockuperat topplatsen i mer än ett årtionde, få nöja sig med en god andraplacering.

Den tredje stora utmanare Mozilla Firefox ligger relativt stabilt på cirka 25 procent av användarna och är därmed världens tredje populäraste webbläsare. Firefox har dock ett starkare fäste i många Europeiska länder och är dessutom etta i Tyskland.

I Sverige är Internet Explorer den mest använda webbläsaren med en marknadsandel på cirka 33 procent. Tvåa är Google Chrome på 30 procent följt av Mozilla Firefox med närmare 25 procent av internetsurfarna.

Statcounters statistik baseras på cirka 15 miljarder sidvisningar i månaden från drygt tre miljoner webbplatser. Analysföretaget hävdar att det statistiska underlaget är det största i världen som redovisas öppet och gratis för allmänheten.