De första recensionerna av Intels senaste generation processorer i 22 nanometer påvisade att nykomlingarna visserligen är snabbare och strömsnålare än Sandy Bridge, men att temperaturerna av någon anledning skjuter i höjden vid överklockning.

Exakt vad som orsakar detta är oklart. Vissa menar att det beror på att kretsen är fysiskt mindre än föregångaren och att värmeutvecklingen koncentreras på mindre yta, vilket gör processorn svårare att kyla. Andra talar om brister i Intels tillverkningsprocess och felkalibrerade temperatursensorer.

Nu dyker det upp ytterligare en teori. Överklockarna på Overclockers.com har plockat bort värmespridaren från en Ivy Bridge och upptäckt att Intel bytt ut värmeledningsmaterialet till vanlig kylpasta. Detta är en ändring från Sandy Bridge, där värmespridaren är fastlödd direkt mot kiselkärnan.

Samma källa gör gällande att motsvarande skillnad även syns till bland äldre Core 2-processorer i E6000- och E4000-serierna. Den förstnämnda modellserien ska vara lättare att hålla sval, vilket även här sägs bero på lödtenn istället för kylpasta.