Trots att det gått mer än ett kvartal sedan Nvidia introducerade de första grafikkorten i generation 28 nanometer finns det ännu inga mellanklassare med arkitekturen Kepler, bortsett från ett fåtal nedskalade modeller främst avsedda för OEM-tillverkare. Istället får mer priskänsliga konsumenter hålla tillgodo med äldre grafikkort ur 500-serien.

I augusti blir det dock ändring på den biten. Enligt ett planeringsdokument som SweClockers tagit del av lurar en ny modell vid horisonten. Grafikkortet i fråga är inget mindre än Geforce GTX 660 Ti, den andliga arvtagaren till storsäljarna i dagens GTX 560-serie.

Enligt Nvidias planering ska Geforce GTX 660 Ti introduceras i mitten av nästa månad, det vill säga någon gång mellan den 13 och 19 augusti. Det är lagom till den viktiga skolstarten, då studenter uppgraderar inför den kommande höstterminen.

Rykten som cirkulerar på nätet anger att grafikkortet tvärtemot tidigare uppgifter inte baseras på en ny grafikprocessor. Istället återkommer en nedskalad variant av GK104 med 1 344 CUDA-kärnor och 1,5 GB GDDR5-minne – inte helt olikt Geforce GTX 670.

Priset väntas hamna kring 299 USD eller en bit under 3 000 kronor inklusive moms.