Trots att SSD-enheter endast syns till i ynka tre procent av alla bärbara datorer som säljs världen över lanseras nya modeller på löpande band. Näst på tur står ett generationsskifte till minneskretsar i 20-nanometersklassen, där Intel ser ut att vara tidigt ute enligt nya uppgifter som publicerats av kinesiska VR-Zone

I diagrammet ovan syns två nya modellserier från Intel. Först ut är 335-serien som ska lanseras i årets tredje kvartal eller i början av det fjärde. Inledningsvis introduceras en modell i 2,5 tum med anslutning till SATA 6,0 Gbps och 240 GB utrymme. Mindre varianter på 180 och 80 GB dyker upp i det första kvartalet 2013.

Enligt den kinesiska källan bygger Intel 335-serien på kontrollerkretsen Sandforce SF-2281, det vill säga samma variant som bland annat används i den befintliga 330-serien. Den stora nyheten är istället ett byte till flashminnen i 20 nanometersklassen, vilket kan jämföras mot dagens 25 nanometer.

Intel planerar fler nykomlingar i form av 525-serien, av allt att döma en version av dagens 520-serie för formfaktorn Micro SATA. Denna typ av lagringsenheter är främst anpassade för små och lätta bärbara datorer á la Ultrabook, men även del nyare moderkort för stationära datorer är utrustade med anslutning för mSATA.

Sist men inte minst kan det noteras att Intel inte är ensamma om att gå över till nyare typer av flashminnen. Japanska Plextor väntas inom kort lansera den nya M5P-serien med minneskretsar som tillverkas i 19 nanometer.

Här talas det om enheter på 128, 256 och 512 GB med hög prestanda, eller vad sägs om sekventiella läsningar och skrivningar på 540 respektive 450 MB/s samt slumpmässiga dito på uppemot 94K och 86K IOPS. Priserna sägs dessutom landa på samma nivåer som dagens M3P-serie.