Att utnyttja populära sökord för att locka aningslösa internetsurfare till suspekta webbplatser är ett vanlig knep bland nätbrottslingarna. Säkerhetsföretaget McAfee uppmärksammar det hela i den udda undersökningen "Most Dangerous Celebrities", där risken för att råka ut för skadliga program i samband med bildsökningar efter kändisar kartläggs.

Störst risk att råka ut för skadliga program löper den som söker efter bilder på Harry Potter-stjärnan Emma Watson. Enligt McAfee innehåller över 12 procent av sökträffarna för skådespelerskan någon form av skadlig mjukvara, exempelvis virus, trojaner eller ad-ware. Risken ökar dessutom om namnet kombineras med fraser som "free downloads" eller "nude pictures".

Efter Emma Watson följer en rad populära skådespelerskor och artister. Som kuriosa nämns att latinamerikanska kvinnor är "farligare" än andra och att den enda mannen på topp-20 är talkshow-värden Jimmy Kimmel. Fjolårets trea respektive tiondeplats, Piers Morgan och Brad Pitt, har halkat ut från årets lista.

Med undersökningen vill McAfee uppmana alla internetsurfare att vara på sin vakt och att se upp med webbplatser som rider på populära sökord för att hamna högt upp på träfflistorna. Vanliga indikationer på att någonting inte står rätt till är felstavade domännamn och påtvingade nedladdningar av program.