Den som vill komma över den omtalade kretsen GK110, även känd som fullfjädrade Kepler, kan nu inhandla ett exemplar i form av Nvidia Tesla K20 från svenska återförsäljare. Det handlar således inte om något traditionellt grafikkort utan om ett beräkningskort för servrar och arbetsstationer som ska klara av att leverera över en biljon flyttalsoperationer per sekund.

Specifikationer: Nvidia Tesla K20 (GK110)

Nvidia Tesla K20 baseras på GK110 med 2 496 CUDA-kärnor, 320-bitars minnesbuss och 5 GB GDDR5-minne. Kretsen innehåller i själva verket 2 880 beräkningsenheter, men Nvidia har inaktiverat ett kluster (SMX), förmodligen av tillverkningstekniska skäl. Samtidigt stannar klockfrekvenserna på relativt låga 706 MHz GPU och 2,6 GHz GDDR5.

Instickskortet täcks av en svart kylare med fläkt i bakkant och liknar Geforce GTX 680 till utseendet, men några videoutgångar syns inte till. Däremot märks två 6-pins PCI Express-anslutningar och ett TDP-värde på cirka 225 W. Löftet är tre gånger högre prestanda per watt än de Fermi-baserade föregångarna.

Nya Nvidia Tesla K20 tillverkas precis som övriga modeller i Tesla- och Quadro-serierna av PNY och finnas att köpa hos välsorterade datorhandlare för runtomkring 30 000 kronor inklusive moms. Summan till trots går det inte att spela Crysis.