Sedan urminnes tider har PC-spelare kämpat med att hitta ett optimalt förhållande mellan bildkvalitet och bildfrekvens, vilket inte är någon lätt uppgift med tanke på den väldiga mängd inställningar som ofta återfinns i moderna speltitlar. Nvidia säger sig nu ha en lösning på problemet.

Redan vid lanseringen av Geforce GTX 690 i april tillkännagavs Geforce Experience, men sedan dess har det varit tyst om det nya molntjänsten. Nu tar Nvidia bladet från munnen och lanserar tjänsten för 10 000 betatestare.

Geforce Experience består av två delar; en internetbaserad databas med hårdvarukonfigurationer och inställningar samt ett klientprogram som söker igenom databasen och automatiskt ställer in "optimala" grafikinställningar för installerade spel. Programmet kan dessutom leta upp och installera de senaste drivrutinerna.

Databasen har byggts upp av "experter", som genomfört tusentals prestandatester för att hitta välbalanserade inställningar med olika hårdvarukonfigurationer. Målet är en bildfrekvens på 40–60 FPS och samtidigt bibehålla mesta möjliga ögongodis.

Betaversionen som nu släpps för testning klarar av att hantera drygt 30 olika speltitlar med grafikkort ur generationerna Fermi (Geforce 400/500) och Kepler (Geforce 600). Grafikdelar för både stationära och bärbara datorer går att använda.

Geforce Experience ska inom kort finnas tillgängligt på Nvidias webbplats. Nvidia delar ut betaversionen till 10 000 testare och det är först till kvarn som gäller.