I september släppte Apple den sjätte stora utgåvan av operativsystemet Ios för de mobila enheterna Iphone, Ipad och Ipod (samt Apple TV). En av huvudnyheterna var att Googles medföljande kartprogram ersatts av Apples egenutvecklade variant, men allt gick inte riktigt som det skulle.

Det dröjde inte länge innan användare rapporterade om mängder av buggar och andra fel, alltifrån trasiga 3D-bilder till felaktiga kartor och förvillande navigering. Kvalitetsbristerna fick till och med Apples vd Tim Cook att gå ut med en offentlig ursäkt och lova bot och bättring, men ännu är ingen större uppdatering i sikte.

Nu lanserar Google den egna karttjänsten som en fristående app. Google Maps för Apple Ios innehåller flera nyheter från föregångaren, bland annat en vektorbaserad karta med 3D-vy, närbilder via Street View, trafikinformation samt turn-by-turn navigering. Appen gör det även möjligt att söka efter närliggande platser och intressepunkter.

Det nya kartprogrammet finns att ladda ned från Itunes App Store i 40 olika lokaliserade versioner, däribland på svenska.