Bärbara datorer stal strålkastarljuset när Intel presenterade årets stora nyheter på en presskonferens inför hemelektronikmässan CES 2013 i Las Vegas, USA. I vanlig ordning handlade det mesta om Ultrabook, som i framtiden även kommer att användas för hybriddatorer.

På scenen visade Intel upp referensdesignen North Cape med den kommande processorn Haswell. Det handlar om en bärbar dator i 13-tumsklassen med upplösningen 1080p och löstagbart tangentbord. Skärmen går att lossa från tangentbordsdockan och förvandlas till surfplatta. Processor, batteri och andra huvudkomponenter huserar bakom skärmpanelen.

Som fristående surfplatta har datorn en tjocklek på tio millimeter, med tangentbordet ökar måttet med ytterligare sju millimeter. Tangentbordet innehåller förutom knappar och anslutningar även ett extra batteri som förlänger drifttiden till 13 timmar.

Fler finesser är att North Cape standardiserar kontakten mellan surfplattan och tangentbordsdockan, vilket ska göra det möjligt att byta tangentbord mellan datormodeller. Dessutom går surfplattan att lossa med en enda hand.

Intel talar inte om när de första datormodellerna som utformats enligt den nya referensdesignen kan finnas ute på marknaden marknaden. Möjligtvis kan North Cape-baserade datorer lanseras i samband med processorfamiljen Haswell, som introduceras framåt sommarmånaderna.