Taiwanesiska komponentjätten Asus har en nedtonad närvaro på årets CES-mässa, utan vare sig presskonferens eller påkostad monter. Företaget satsar istället på ett antal hotellsviter, där välbekanta och kommande produkter trängs om uppmärksamheten.

Först ut är SSD-enheten Raider, vilken ansluts med PCI Express. Enligt Asus handlar det om prestanda i toppklass och bred kompatibilitet med moderkort från olika tillverkare, vidare tekniska detaljer håller dock företaget tills vidare för sig själva. Lanseringen av Raider är planerad till andra kvartalet 2013.

På plats finns även grafikkortet Ares II. Under skalet ruvar dubbla Radeon HD 7970 GHz-kretsar i överklockad skepnad, vilket innebär enormt med kraft för prestandajägaren. Trots det menar Asus att temperaturer och ljudnivå inte är något större problem, mycket tack vare lösningen med extern vattenkylning för grafikprocesorerna.

Vidare visar Asus en hel del hårdvara riktad mot kommande nätverksstandarden 802.11ac. I teorin handlar det om trådlösa hastigheter i gigabitklassen, den nuvarande implementationen medger dock endast nivåer runt 500 Mbps. I fokus ligger framför allt nätverkskortet PCE-AC66, som med tredubbla antenner och PCI Express-anslutning enligt Asus kan konkurrera med trådbundna lösningar.

På bildskärmsfronten visar Asus upp flera nya modeller med 144 Hz uppdateringsfrekvens, framför allt riktade mot datorspelare och 3D. Intressant är också monitorn MB168B på 15,6 tum tänkt för arbete på resande fot, där både kommunikation och strömförsörjning sker via USB 3.0. Upplösningen är 1366x768 pixlar och lanseringen är tänkt att ske under andra kvartalet 2013. Prislappen beräknas landa runt 200 USD, motsvarande cirka 1 700 kronor inklusive moms.

Sist men inte minst, Asus passar även på att visa upp Mini ITX-moderkort med nya AMD E2-2000, samt en ny revision av 990FX Sabertooth med stöd för PCI Express 3.0. Det sistnämnda är enligt företaget unikt, och öppnar upp till nya prestandamöjligheter för användare av extrema grafikkort.

I sviterna finns även normalt en uppsjö surfplattor och bärbara datorer med tillbehör, vilka på grund av en planeringsmiss tyvärr var flyttade till en annan plats under SweClockers besök. Redaktionen hoppas på att eventuellt kunna titta närmare på några godbitar senare i veckan.