Med Nintendo Wii U ute i det fria väntar spelvärlden på Sony och Microsoft. I år ska konsoljättarna introducera ersättarna till de åldrande Playstation 3 och Xbox 360 – uppföljare som kommer att sätta ribban för konsolspelen för en lång tid framöver.

Colin Sebastian på analytikerfirman Braid skriver i ett e-postmeddelande till investerare att spelmässan E3 2013 kommer bli den viktigaste sedan millennieskiftet. Firman räknar med att både Sony och Microsoft kommer att offentliggöra de nya spelmaskinerna runtomkring mars månad.

En inblick i spelkonsolernas hårdvara väntas delges under årets Game Developers Conference (GDC) den 25–29 mars i San Francisco. Spelmässan E3 i juni ska sedan vara arenan för att visa upp spel och kringutrusning till de kommande spelkonsolerna. Uppgifterna stärks av Hiroshi Sakatomi på Sony. I en intervju uppger han att företaget fokuserar på E3, men påpekar samtidigt att ett offentliggörande kan ske redan i maj månad.

Analytikern Colin Sebastian uppger även att han hade möten med "flera viktiga aktörer" på CES 2013, som gav en inblick i konsoljättarnas framtidsplaner. De nya spelkonsolerna sägs få förbättrade röstkontroller, rörelseavkänning, brett multimediastöd samt en kombinerad digital och fysisk distributionsmodell. De sägs även bygga på med PC-liknande komponenter, vilket ska bidra till att hålla nere priserna till runt 400 USD.

Än så länge saknas officiella lanseringsdatum, men allt fler uppgifter pekar mot att både Sony och Microsoft planerar att offentliggöra de nya spelkonsolerna innan sommaren.