Efter åtskilliga förseningar lanserade Intel under år 2011 arkitekturen Sandy Bridge-E, en sexkärnig processor med fyra minneskanaler för sockeln LGA 2011. När Intel sedan gick över till 22 nanometer och Ivy Bridge var det således ingen högoddsare att även Ivy Bridge-E låg vid horisonten. Nu bekräftar Intel konfigurationerna i den officiella processordatabasen.

Mest intressant för hemanvändare är Ivy Bridge-EP, som dyker upp i två olika konfigurationer: EP-6 och EP-10 med sex respektive tio kärnor. Ivy Bridge-EP kommer passa sockel LGA 2011, men antalet kärnor som kan väntas av en framtida Core i7-modell för konsumenter avslöjas dock inte.

Tidigare uppgifter har talat om modeller med sex kärnor, vilket Ivy Bridge-EP-6 ser ut att styrka. En tiokärnig variant kan dock inte uteslutas och inte heller en åttakärnig baserad på Ivy Bridge-EP-10 med två avstängda kärnor. Det är ett sådant förfarande Intel använt för att skapa exempelvis Core i7-3970X, som baseras på en krets vid namn Sandy Bridge-EP-8, med åtta kärnor varav två avstängda.

Mer kuriosa är att Ivy Bridge-EX riktas mot så kallat uppdragskritiska applikationer, där kunder betalar extra för högre driftsäkerhet. Detta eftersöks av bland annat annat myndigheter, militär och storföretag. Denna processor kommer finnas med upp till hela 15 kärnor. Med flertrådstekniken Hyperthreading blir det totalt 30 trådar i en enda processor.

Intel väntas lansera Ivy Bridge-E för konsumentmarknaden under årets andra hälft.