För några veckor sedan avslöjade SweClockers att Nvidia har en ny monstermodell i rockärmen. Det handlar om grafikprocessorn GK110, även känd som den fullfjädrade Kepler, som slutligen dyker upp på konsumentmarknaden i form av Geforce Titan.

Nu bekräftar källor till SweClockers att Geforce Titan varken är ett kodnamn eller kommer att ingå en en framtida 700-serie. Istället ska modellen heta just Geforce Titan, alternativt Geforce GTX Titan. Namnet anspelar på världens snabbaste superdator med samma namn (Titan), som bland annat bygger på det GK110-baserade beräkningskortet Tesla K20X.

Den fullständiga versionen av grafikprocessorn GK110 består av 2 880 CUDA-kärnor med 240 texturenheter uppdelade i 15 kluster (SMX), en minnesbuss på 384-bitar och 48 rasterenheter. Det är dock möjligt att Geforce Titan får lägre specifikationer än så, särskilt med tanke på att beräkningskortet Tesla K20X har ett kluster avstängt för totalt 2 688 CUDA-kärnor. Prestandan beräknas uppgå till cirka 85 procent av ett Geforce GTX 690.

Lanseringen av Geforce GTX Titan kommer att likna den för Geforce GTX 690, där partnertillverkare måste följa Nvidias referensdesign till punkt och pricka. Nvidia tillåter således inte specialdesignade kretskort, kylare eller egna klistermärken på grafikkortet.

Geforce GTX Titan släpps i slutet av februari och har ett preliminärt pris på 899 dollar. Utöver detta talas det om att en nedskalad variant av GK110 kommer att dyka upp senare under året, detta för att pricka in en lägre prisklass.