I samband med Windows 8 passade Lenovo på att testa marknaden och lansera hybriddatorer i alla tänkbara former. Utrullningen av de nya modellerna har skett stegvis och i februari planerade den kinesiska datorjätten att introducera en av de sista modellerna: Thinkpad Helix. Nu står det klart att hybriddatorn försenas.

Lenovo Thinkpad Helix i mars eller april

Likt övriga modeller i Thinkpad-serien är Helix främst riktad mot företagssektorn, men kommer även att finnas tillgänglig på konsumentmarknaden. Hybriden mäter 11,6 tum och är utrustad med en pekskärm på 1 920 x 1 080 pixlar. Inuti huserar en Core i5- eller Core i7-processor på 17 W TDP, 4 alternativt 8 GB RAM samt 128, 180 eller 256 GB SSD-lagring.

För anslutningar erbjuds USB 3.0, Ethernet, Mini Displayport och Mini HDMI. På den trådlös fronten återfinns 802.11 b/g/n samt Bluetooth 4.0 via Intel Centrino Advanced-N 6205. Dessutom tillkommer 3G/UMTS-modem och stöd för NFC.

Alla komponenter är inbyggda i den avtagbara skärmen, vilket gör att den går att använda som en fristående surfplatta. Tangentbordet kan kopplas in åt båda håll, vilket gör att den även kan vikas in och döljas i den bakre delen vid användning som surfplatta. Tillsammans har de båda delarna ett profilmått på 20,4 millimeter och en vikt på 1,7 kilogram. Vikten kan förklaras av det ovanligt kraftfulla batteriet på 70 wattimmar – nästan dubbelt upp från andra datorer i storleksklassen.

Priset för instegskonfigurationen är 1 499 dollar, vilket motsvarar 12 500 kronor inklusive moms. Lenovo meddelar via Facebook att leveranserna inleds i mars eller april.