I början av januari introducerade Nvidia systemkretsen Tegra 4, men stannade vid att berätta om nyheterna. Något exakt lanseringsdatum är ännu inte känt och mycket tyder på att Nvidia tvingas vänta på partnertillverkare, som behöver mer tid på sig för att ta fram produkter baserade på den nya plattformen. Dessutom cirkulerar uppgifter om att efterfrågan på Tegra 4 är lägre än väntat och att företaget har svårt att kamma hem nya designvinster.

I den senaste kvartalsrapporten avslöjar företagets vd Jen-Hsun Huang att Tegra 4 hittar ut i handeln mot slutet av företagets andra räkenskapskvartal 2014, vilket innebär perioden maj–juli 2013. De första produkterna med Tegra 4 bör dyka upp under augusti–september. Det är även under denna period företaget lanserar den egna spelkonsolen Project Shield.

Toshiba är enligt uppgift den enda aktör som valt att anamma Tegra 4, men nu framgår det att även HP är med på noterna och åter satsar på surfplattor. Bloggen Readwrite rapporterar att datortillverkaren arbetar på åtminstone en modell med Nvidias systemkrets. Operativsystemet är dock Android och inte det egna WebOS, som numera är ett fristående projekt med öppen källkod.

Tegra 4 innehåller fyra kärnor av arkitekturen Cortex-A15 och en kompanjonskärna, den sistnämnda en strömsnål beräkningsenhet som tar över vid låg belastning och därmed förlänger batteritiden. Grafikdelen har 72 beräkningsenheter med stöd för bland annat OpenGL 4 och PhysX, men den kan även användas för att snabba upp andra typer av beräkningar, exempelvis HDR-fotografering.

Källa: Xbitlabs.