De vanligaste inmatningsenheterna är mus, tangentbord och pekskärm. Nästa del i utvecklingen väntas bli en kombination av röststyrning, ansiktsigenkänning och gester. Microsoft Kinect är den mest kända produkten för ändamålet och nu uppgraderas systemet med fler förmågor.

Nu släpper Microsoft utvecklingspaketet Kinect SDK 1.7, som sägs vara den största uppdateringen sedan lanseringen av den djupseende kameraenheten. Huvudnumret är möjligheten att läsa av formen av objekt i realtid – en slags 3D-skanning som öppnar upp för en mängd nya användningsområden.

Det nya verktyget kallas Kinect Fusion och kan användas för att överföra fysiska objekt till den digitala världen. Modellen skapas genom att förflytta Kinect-sensorn runt objektet – resten sköter systemet. Enligt Microsoft är verktyget framtaget efter efterfrågan från utvecklare, vilket tyder på att det kommer att användas i framtida applikationer.

Som förslag på hur tekniken kan användas nämner Microsoft förstärkt verklighet (eng. augmented reality), modellering för 3D-skrivare och kroppsskanning. Det sistnämnda för att exempelvis se om ett klädesplagg passar eller för att ta mått för skräddarsydda kläder.