Den japanska elektronikjätten Panasonic kämpar sedan flera år tillbaka med sviktande försäljning och skakig ekonomi. För att vända utvecklingen omstruktureras verksamheten, vilket i mitten av mars gav upphov till rykten om att satsningen på plasma-tv får stryka på foten – uppgifter som nu bekräftas av Panasonic själva.

I en intervju med The Verge uppger Kiyoshi Okamoto, vice vd för företagets tv-division, att panelen i det nya flaggskeppet Panasonic ZT60 är den sista att lämna utvecklingsavdelningen. Inga plasma-baserade tv-apparater med ny teknik är att vänta.

Panasonic väljer istället att fokusera på LCD-baserade modeller med förhoppningen att dessa är mer gångbara på marknaden. Försäljningen av plasma-tv rasade med över 20 procent under 2012, att jämföra med en minskning på cirka 1 procent för LCD-baserade modeller och 6 procent för tv-marknaden totalt.

Den japanska elektronikjätten ser även en framtid i OLED och satsar stora resurser på forskning och utveckling inom området. Ingenjörer från den avvecklade plasma-divisionen ska bland annat arbeta med att sänka tillverkningskostnaderna. Närmast handlar det främst om produkter för företag, men i takt med att priserna på OLED-baserade paneler sjunker ska Panasonic även introducera tekniken på konsumentmarknaden.

Den senaste modellserien plasma-tv från Panasonic går under beteckningen XX60. Flaggskeppet heter ZT60 och finns i 60 och 65 tum. Längre ned i rangordningen återfinns bland annat GT60, VT60 och ST60. Produktionen av dessa modeller fortsätter till åtminstone en bit in i 2014, vilket innebär att det inte är någon brådska för spekulanter att inhandla vad som kan vara Panasonics sista plasma-tv.