Asus väldiga produktkatalog är på väg att få ytterligare ett inslag. Om ungefär en månad introduceras företagets första SSD i form av lagringskortet Raidr, som ingår i den gamingorienterade serien Republic of Gamers och riktas till entusiaster på jakt efter höga överföringshastigheter.

Specifikationer: Asus Raidr PCI Express

Asus Raidr ansluts till PCI Express 2.0 x2 och kommer med 120 alternativt 240 GB lagringsutrymme, detta konfigurerat i en slags intern RAID-0. I centrum står två kontrollerkretsar av typen Sandforce SF-2281 med Toshiba MLC-NAND Flash (16 KB page size) i 19 nanometer. Kretskortet täcks av ett skyddande metallskal i de temariktiga färgerna svart och röd.

Enligt specifikationerna ska den rymligaste varianten av Asus Raidr leverera sekventiella läs- och skrivhastigheter på uppemot 830 respektive 810 megabyte per sekund. Modellen med 120 GB utrymme stannar på 765 och 775 MB/s. Båda ska dock klara slumpmässiga läs- och skrivhastigheter upp till 100K IOPS (4K).

Fler detaljer är stöd för 128-bitars AES-kryptering och TRIM-kommandot. Asus anger en MTBF på 620 tusen timmar samt en strömförbrukning på 16 och 7 watt i aktivt respektive inaktivt läge. Operativsystemen som stöds är Windows 7 och 8.

Asus satsar även på den tillhörande mjukvaran. Med hjälp av Asus Ramdisk går det att låta oanvänt systemminne accelerera lagringsenheten, exempelvis för att snabba upp uppstarten av välanvända spel och program. Dessutom ingår Hybriddisk, som låter Raidr accelerera en mekanisk hårddisk samt Tweakit, det sistnämnda för att optimera inställningarna i operativsystemet för lagringskortet.

Lanseringen av Asus Raidr äger rum i mitten av maj månad. Några prisuppgifter är ännu inte kända.